این کتاب در مورد سرگذشت یکی از مردان گرانمایه سده پانزدهم میلادی است که در آن عصر ظلمت، در بحبوحه جنبش اصلاح دینی، علیه دنیا پرستی پاپ ها و سلطنت ظالمانه شان به پا خاست و به
دفاع از ارزشهای جاودانه الاهی پرداخت و یاعت شد که نظام دینی سخت و خشنی که ژان کالون بر شهر ژنو حاکم کرده بود از لحاظ تاریخی بی ا عتبار شود.
کتاب «وجدان بیدار»، سرگذشت زندگانی یکی از مردان گرانمایهی سدهی شانزدهم میلادی است که ارج و قدرش حتّی تا به امروز نشناخته مانده است. او در آن عصر ظلمت، در بحبوحهی جنبش اصلاح دینی، علیه دنیاپرستی پاپها و سلطنت ظالمانهشان صدای خود را بلند میکند و با ایمان آهنین، خواستار اجرای تعالیم واقعی مسیح میشود و به دفاع از ارزشهای جاودانهی الاهی میپردازد. نام او را حتّی روشنفکران غربی نیز نشنیدهاند و نمیشناسند. نام او، «سباستین کاستِلیو» است و توماس مان، نویسندهی آلمانی نیز پس از خواندن این کتاب، دربارهی او به اشتفان تسوایگ مینویسد: «من دربارهی کاستلیو هیچ نمیدانستم، و از شما به خاطر آشنا کردنم با او سپاسگزارم. با او، من دوست تازهای در اعماق تاریخ برای خود یافتهام.» (نامهی مان در نخستین صفحات کتاب، درج شده است.)
اشتفان تسوایگ، به روایتی، پس از گوته، پرخوانندهترین نویسندهی آلمانیزبان است. وی اتریشی است. اتریش با همهی کوچکی، کشوری است که در دوران اخیر نامآوران بزرگی در قلمرو هنور و اندیشه و علم به جهان عرضه کرده است. اشتفان تسوایگ یکی از همانهاست. وی در سال 1881 میلادی در وین زاده شد. آنجا به دبیرستان رفت و از دانشگاه وین درجهی دکترا گرفت. آثارش مجموعهای وسیع را از رمان، نمایشنامه، مقالات، شعر، نقد، و پژوهشهای تاریخی در بر میگیرد. بیشتر آثار او مضمونی عمومی و جهانشمول دارند. وی در مقام یک «اروپایی واقعی»، مرزهای ساختگی را به رسمیت نمیشناخت و بین انسانها، جز تفاوتهای معنوی و فرهنگی، تفاوتی قائل نبود.